Direktlänk till inlägg 23 augusti 2011
Dagens middag blev viltskavsgryta med kantareller och hemgjort potatismos, sååå gott! Nog en av min pappas favoriträtter faktiskt och det är inte konstigt.
Ingredienser till grytan för 4 vuxna personer:
3 pkt skav (viltskav, renskav, älgskav. Välj själv)
ca 4-5 dl grädde
4 charlottenlökar
2 stora vitlöksklyftor
Oxfond eller viltfond (smaksak, jag tar kanske 0.75 dl -1 dl)
Kantareller valfri mängd
Soja
Salt
Peppar
Tranbär eller enbär
Rensa och skölj kantarellerna, hacka charlottenlöken, pressa vitlöken. Fräs i en stekpanna och lägg över i en stekgryta (om man har en sån, annars tar man en stekpanna). Bryn viltskavet och dela det i lagom stora "skavbitar" och lägg ner i pannan med löken. Häll över grädden och krydda med fonden, soja, salt, tranbär och peppar. Låt puttra 10 min. Smörstek kantarellerna och häll i grytan. Låt puttra 5 min till. Smaka av med salt och peppar.
Potatismos:
Ca 10-12 potatisar
smör
grädde
Koka potatisen väl, häll av det mesta av kokvattnet men spara en skvätt. Lägg i en rejäl klick smör och en skvätt grädde, kör sedan någon minut med elvispen så det blir en torr potatissmet, häll sedan på mer grädde till önskad konsistens.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 | 31 | |||||||
|