Direktlänk till inlägg 14 augusti 2011
Efterrätten igår blev marängsviss som vi plockade ihop själva som vi ville ha den. Väääldigt mäktigt, bättre att börja med lite och ta flera gånger, i det här fallet
Ingredienser:
Hemgjord kolasås
Hemgjord chokladsås
Skivad banan
Maränger
Valfri glass (vanilj och Nogger hade vi)
Grädde
Kolasåsen
Ingredienser:
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl socker
Gör såhär:
Blanda i en tjockbottnad kastrull och koka tills det tjocknat lite, ca 20 min. Häll upp i en kanna, förslagsvis av glas eller en såssnipa. När den svalnar tjocknar den betyligt, det får man ha i åtanke och om den blev för tjock kan man micra den så blir den åter flytande.
Chokladsås:
Ingredienser:
(Jag höftar en del med chokladsåsen, men brukar göra typ såhär)
4 msk kakao (rätt lite, men ingen i familjen är superförtjust i stark chokladsmak, öka mängden om ni vill ha den starkare)
2 dl grädde
1 msk smör
ca 1 dl socker
Gör såhär:
Smält smör i botten av kastrullen, blanda i resten och koka ca 10-15 min. Tjocknar snabbare än kolasåsen. (är man känslig för ev kakao-klumpar, sikta kakaon). Det gäller samma sak med chokladsåsen som med kolasåsen, blir den lite tjock, micra den så blir den lösare.
Och slutligen: Varför KÖPER man choklad el. kolasås när det går så snabbt att göra egen?! Helt galet och det är INTE i närheten av lika gott med färdig sås på tub.
Hade tänkt göra glass också, men det hanns inte då jag inte har någon glassmaskin. Har väärldens bästa glassrecept som jag ska dela med mig av någon dag.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 | 31 | |||||||
|